De ‘AU’ en ‘WOW’ van authentiek leven

17 april 2025 door Nicole Loeffen

De ‘AU’ van authentiek

Het doet mijzelf ‘AU’, iedere keer weer, als het me even niet lukt om authentiek te zijn, of simpeler gezegd ‘gewoon mezelf te zijn’. Als ik sociaal wenselijk mijn gedrag aanpas aan ‘hoe het hoort’ terwijl ik diep vanbinnen weet en voel dat dit niet écht is wie ik ben. 

En het doet anderen ‘AU’, iedere keer weer, als ik wel écht mezelf ben maar dat niet is wat die ander verwacht. Die is spannend voor allebei. Dan is het verleidelijk om jezelf aan te passen aan je omgeving, ter voorkoming van gedoe en om erbij te blijven horen.

Mijn geheim: die ‘au’ gebruiken als alarmbel om authentiek te blijven

Deze ‘au’ momenten gebruik ik als een alarmbel om wel mezelf te zijn, juist ook in contact met anderen, hoe moeilijk soms ook. 

‘Moeilijk voor mij om je te geloven’ zei een goudeerlijke vriendin mij laatst. Haar ‘AU’ reactie op mijn ‘Ja deze week was het me éven te veel, het is nog steeds heftig maar het gaat nu goed’. Dit had ze niet verwacht, dus ondertitel ik mezelf: ‘Zo ben ik, ik maak een heftige en korte vrije val, liefst alleen, en zie daarna het licht weer.’ Het is fijn om dit wel naar elkaar uit te spreken zonder elkaar te willen veranderen.

Wie bepaalt of jij authentiek bent?

Alleen jij zelf kunt bepalen of je ‘gewoon jezelf bent’ of niet, maar anderen hebben daar oordeel over en beïnvloeden je maar wat graag. Dan is het verleidelijk om je aan te passen aan de druk van buiten, dat kan makkelijker zijn dan trouw blijven aan jezelf. 

Bijna zou ik aan mezelf gaan twijfelen na dit gesprek met mijn vriendin. Klopt dit wel, doe ik het wel goed, hou ik me niet groter dan dat ik me voel? Moet ik me niet schamen dat ik zo snel mijn gewone leven weer oppak? Die schaamte en twijfel zouden me kunnen verleiden om me aan te passen aan wat anderen gemakkelijker en geloofwaardiger vinden, maar dan moet ik iets ‘faken’ wat er niet is, dat is dan niet wie ik écht ben en hoe ik me voel. Dan ben ik niet trouw aan mezelf

Wat betekent authentiek zijn en leven?

Het woord 'authentiek' komt van het Grieks 'authentikós', wat 'uit zichzelf handelend' betekent — iemand die leeft vanuit innerlijke kracht en eigenheid. 

Authentiek zijn gaat over wie je bent vanbinnen. Daarvoor is zelfbewustzijn nodig in het hier en nu. Dus erkennen dat je vrolijk bent, ook al verwacht men dat je in de put zit.

Authentiek leven gaat over hoe je handelt naar buiten toe. De keuzes die je maakt om trouw te blijven aan jezelf, het is immers jouw leven! Dus wel die goede baan opzeggen omdat die niet meer bij je past. 

Dit is wat een aantal grote denkers zeggen over authentiek leven: 

  • Een leven leiden dat in overeenstemming is met je diepste overtuigingen, zelfs als dat angst of onzekerheid oproept. Søren Kierkegaard (1813–1855), filosoof en theoloog
    ‘Het grootste gevaar is jezelf verliezen in een wereld die je voortdurend afleidt.’
     
  • Leven naar je eigen waarden en keuzes, in plaats van je aan te passen aan de massa. 
    Jean-Paul Sartre (1905–1980), filosoof en (toneel)schrijver       
    ‘De mens is veroordeeld tot vrijheid.’
     
  • De moed hebben om jezelf te zijn, door los te laten wie je denkt dat je moet zijn, en te Brené Brown (geboren 1965), onderzoeker en auteur
    ‘Authenticiteit is een verzameling keuzes die we elke dag maken.’


Authentiek zijn, hoe doe je dat?

Het klinkt zo simpel – gewoon jezelf zijn – maar in de praktijk is het vaak allesbehalve eenvoudig. Onze omgeving verwacht en vindt van alles van ons, dus om trouw te kunnen blijven aan jezelf heb je een sterk ontwikkeld zelfbewustzijn nodig. Luisteren naar je innerlijke wereld, juist ook als je omgeving schreeuwt.

Kies hiervoor manieren die bij jou passen, dat kan zijn mediteren, yoga, mindfullness, goed gesprek, wandelen, natuur, muziek, stilte, (dagboek) schrijven, of dagelijks praktisch reflecteren en doelen stellen.

Graag introduceer ik een manier die mij persoonlijk al vijftien jaar helpt om trouw te blijven aan wat voor mij klopt; mijn innerlijk kompas op 1 A4-tje. Mijn binnenwereld in korte zinnen concreet gemaakt, zo dat die me helpen om keuzes te maken. Dat geeft me innerlijke rust, maakt me gelukkig en draagt bij aan mijn zingeving. Kortom mijn hulpmiddel voor meer ‘wow’ en minder ‘au’ momenten!

Een innerlijk kompas, dat je de weg wijst van ‘au’ naar ‘wow’

Heel eerlijk, ik heb de manier om zo’n helder innerlijk kompas te creëren niet zelf bedacht. Alle eer aan Mark McGregor, een Canadeese ex-topsporter en leiderschapscoach die o.a. verbonden is aan St Gallen Business School. Hij ontwikkelde een prachtige flow die mij persoonlijk zoveel meer ‘wow’ en minder ‘au’ momenten geven dat mijn innerlijk kompas altijd aanstaat. Inmiddels werken we ruim 10 jaar samen, om meer mensen dit cadeau aan zichzelf kunnen aanbieden.

Dat 1 A4-tje innerlijk kompas laat je zien en voelen wat voor jou het allerbelangrijkste is en wie je wilt zijn. Deels ben je dat al maar daar zit ook ambitie in. Ambitie in je mens-zijn, die helpt je richting bepalen en keuzes maken in wat je doet (of laat) en hoe je leven en werk vormgeeft.

Als je het dagelijks gebruikt om de juiste keuzes voor jezelf te maken, dan ga je zeker vaker ‘Wow’ ervaren en minder ‘Au’, dan blijf je trouw aan jezelf en neem je je omgeving daarin steeds makkelijker mee.

Authentiek zijn is je innerlijke kompas kennen. Authentiek leven is het durven volgen

 

Hoe creëer ik mijn eigen innerlijk kompas?

Heel simpel, dat zit al ergens in jou verstopt. Het enige wat je hoeft te doen het lef tonen om naar binnen te gaan en het te zoeken. Te durven luisteren naar je intuïtie (onderbuikgevoel), te voelen wat je hart je ingeeft en dat combineren met wat je met je volle verstand (hoofd) al weet. 

Ik vertel er meer over in hoofdstuk 1 van mijn MeGaZin Z11 een Gelukkig en Succesvol leven Leiden, en regelmatig organiseren Mark en ik 3-daagse pressure cooker sessies om je hierin te begeleiden. Meer info hier. Nieuwsgierig wat ik voor jou kan betekenen in je eigen authentieke zelf vormgeven? Contact me dan.

Terug naar het blog overzicht

Deze website gebruikt cookies. Klik op de onderstaande button om hiermee akkoord te gaan.